dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ssaki  >  Żubr
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
biedronkag
2020-03-30 13:46:28
Ile robiłas te bombke Bella?

biedronkag
2020-03-30 13:43:55
WOW KittyBella
nie wiedziałam, że jesteś na takich apkach LOL

KittyBella
2019-10-22 15:58:46
i nas oglądacie lol

KittyBella
2019-10-22 15:58:30
o ile macie roblox xd

KittyBella
2019-10-22 15:58:09
to znaczy nie ja miałam te zadanie tylko moja malutka kuzynka mnie poprosiła a ja nie mogę tego znal...

Żubr

łac. Bison bonasus

Jest największym ssakiem lądowym w Europie, najcięższy samiec ważył aż 420 kg. Samice są mniejsze. U obu płci występują rogi, które rosną przez całe życie. Żubry wykorzystują je do ataku, uderzając wroga bokiem głowy. Od wieków zwierzęta te zamieszkiwały puszcze, są doskonale przystosowane do życia w środowisku leśnym.

Mają zdolność do rozróżniania podłoża stabilnego od bagiennego za pomocą racic. Zimą podczas mrozów żubry łączą się w duże stada. Do pierwszej wojny światowej stado żubrów białowieskich (jedyne na świecie żyjące na wolności) liczyło 785 osobników. W 1919 r. zginął ostatni żubr żyjący na wolności. Istniejąca dzisiaj populacja, licząca nieco ponad 800 zwierząt, wyhodowana została z 12 żubrów żyjących w ogrodach zoologicznych Europy.


Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2020 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij