dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ssaki  >  Niedźwiedź brunatny
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
KittyBella
2019-10-22 15:58:46
i nas oglądacie lol

KittyBella
2019-10-22 15:58:30
o ile macie roblox xd

KittyBella
2019-10-22 15:58:09
to znaczy nie ja miałam te zadanie tylko moja malutka kuzynka mnie poprosiła a ja nie mogę tego znal...

KittyBella
2019-10-22 15:56:40
a i chyba będziemy grali w Meppcity

KittyBella
2019-10-22 15:56:16
i będziecie na nagraniu

Niedźwiedź brunatny

łac. Ursus arctos

Największy drapieżnik lądowy w Polsce. Może osiągać nawet 2,5 m długości, a ciężar jego ciała przekracza 300 kg. Mimo dużych rozmiarów, na krótkich odcinkach niedźwiedź może biec z prędkością nawet 65 km/h. Potrafi też pływać i wspinać się wysoko w górach.  Jest wszystkożerny, ale najczęściej  zjada rośliny.

Jego menu zmienia się w ciągu roku, późnym latem żywi się głównie malinami i owocami borówki czarnej (czarnej jagody). Zimą zapada w sen zimowy (hibernuje) w przygotowanym przez siebie legowisku, zwanym gawrą. W Polsce niedźwiedzie możemy spotkać w Karpatach.


Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2020 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij