dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ssaki  >  Jeleń szlachetny
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
Emi1234Sz
2018-10-24 15:06:46
LoL😏😏😏

hej
2018-05-12 14:52:49
gdzie są parki ?

tom
2017-11-04 09:55:21
ale troszke ciemne

tom
2017-11-04 09:53:45
po co to ptaki tam się nie zmieszczą

tom
2017-11-04 09:52:19
piękne to lubie

Jeleń szlachetny

łac. Cervus elaphus

Samca jelenia nazywa się bykiem, samicę zaś łanią. Samiec nosi na głowie poroże, które co roku w okolicach lutego zrzuca, by ponownie na wiosnę wykształcić nowe. Gdy poroże rośnie, pokryte jest miękką i delikatną skórą, podobną do zamszu, zwaną scypułem. Jeleń jest dużo większy od sarny - dorosły byk może ważyć nawet 10 razy więcej niż kozioł, ma około 1,50 m w kłębie. Jesienią odbywają się gody jeleni, zwane rykowiskiem.

Stado łań, zwane chmarą, podczas rykowiska pilnowane  jest przez doświadczonego byka. Odstrasza on inne samce swoim daleko niosącym się po lesie rykiem. Jeśli to nie pomaga, dochodzi do walki o przywództwo nad chmarą łań. Bronią samców jest wtedy poroże. Jelenie są zwierzyną łowną.


Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2018 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij