dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Sikora bogatka
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
messi
2020-06-28 18:53:05
woule nie da się patrzeć

messi
2020-06-28 18:52:29
jebane gówna te wasze ptaki

gowno20
2020-05-25 19:24:23
stara strona przeterminowana bo z 2010 roku XD pozdro 600 elo benc

messi
2020-05-06 10:41:54
ja jestem na lekcji

messi
2020-05-06 10:40:54
kttybella to ty?

Sikora bogatka

łac. Parus major

Sikora bogatka (fot. Antoni Kasprzak)Bogatka jest bardzo pospolitym ptakiem – występuje zarówno w lasach, jak i w parkach miejskich, a nawet w centrum miast. Najczęściej chyba ptaki te spotykamy przy karmnikach - bardzo lubią zajadać słoninkę wywieszaną przez ludzi. Wiosną i latem sikorka żywi się owadami. Potrafi ich zjeść tyle, ile sama waży, czyli ok 20 g, od 130 do 200 owadów. W zależności od ich masy. Charakterystyczne jest ubarwienie sikory bogatki - na żółtym brzuchu samca widać wyraźnie szeroką, czarną linię; u samicy jest ona węższa i zanikająca na spodzie.

Bogatka zakłada gniazda w dziuplach lub skrzynkach lęgowych. Potrafi samodzielnie wykuć dziuplę, ale tylko w miękkim, spróchniałym drewnie. Dlatego bardzo ważna jest ochrona starych drzew dziuplastych lub, gdy ich brak, wieszanie specjalnych budek. Ponieważ sikora bogatka spędza zimę w Polsce, przemieszcza się w miejsca, gdzie łatwiej jej znaleźć pokarm, najczęściej do miast. Często można ją spotkać w wielogatunkowych stadkach razem z innymi sikorami, raniuszkami, pełzaczami. Gatunek chroniony.

 Sikora bogatka (fot. Antoni Kasprzak)

Posłuchaj sikorki bogatki


 

 


Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2020 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij