dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Gołąb grzywacz
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
KittyBella
2019-10-22 15:58:46
i nas oglądacie lol

KittyBella
2019-10-22 15:58:30
o ile macie roblox xd

KittyBella
2019-10-22 15:58:09
to znaczy nie ja miałam te zadanie tylko moja malutka kuzynka mnie poprosiła a ja nie mogę tego znal...

KittyBella
2019-10-22 15:56:40
a i chyba będziemy grali w Meppcity

KittyBella
2019-10-22 15:56:16
i będziecie na nagraniu

Gołąb grzywacz

łac. Columba palumbus

Grzywacz (fot. Antoni Kasprzak)Grzywacz jest największym dzikim gołębiem występującym w Polsce. Długość jego ciała może wynosić 45 cm, a rozpiętość skrzydeł 80 cm. Na szyi i skrzydłach ma dobrze widoczne białe paski, które są jego wyraźną cechą rozpoznawczą. Ptaki zamieszkują zarówno duże kompleksy leśne, jak i parki miejskie. Pokarmem grzywacza są nasiona i pąki roślin, a wiosną i latem owady i pająki. Zimą ptaki wędrują, szukając łagodniejszego klimatu i obfitości pokarmu. Polskie grzywacze lecą wtedy do Europy zachodniej.

Gołębie te są bardzo sprawnymi „lotnikami”. Potrafią osiągnąć w locie bardzo duże szybkości, a gdy potrzeba, nie brakuje im zwrotności. Nie zawsze jednak wystarcza to, by uciec przed jastrzębiem, dlatego grzywacz często pada ofiara tych drapieżników. Ptaki te budują gniazda zarówno w lasach, jak i w śródpolnych zadrzewieniach, przeważnie jednak blisko ich obrzeża. Latem, gdy młode ptaki dorosną, często na polach można spotkać całą rodzinę, a nawet grupy liczące po kilkanaście ptaków.

Podlega ścisłej ochronie prawnej. Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.


Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2020 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij