dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Głuszec
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe


2017-02-26 15:32:14
to jest foluminalne


2017-02-26 09:21:47
to jest przecudowne


2017-02-25 15:02:49
super


2017-02-25 12:38:17
świetne

Głuszec

łac. Tetrao urogallus

Okazały, bardzo rzadki ptak wielkości mniej więcej gęsi. Występuje na terenie czterech niełączących się obszarów kraju w ilości 500-700 osobników. Przeprowadza się, na razie średnio udane, próby hodowli ptaka w niewoli. Różnice w wyglądzie samicy i samca (tzw. dymorfizm płciowy) są bardzo wyraźne - samica jest mniejsza i bardziej niepozorna.

Głuszce nie znoszą sąsiedztwa ludzi - żyją w dużych, niedostępnych lasach. Toki głuszca są bardzo widowiskowe. Samce zaczynają je na drzewie, tuż przed wschodem słońca. Pieśń głuszca składa się z czterech faz i jest stosunkowo cicha – da się ja usłyszeć z około 200 m. Pierwsza część pieśni to klapanie, przypominające dźwięk uderzanych o siebie dwóch kijów. Druga cześć to trelowanie, które przechodzi w korkowanie, czyli dźwięk przypominający wyciąganie korka z butelki. Ostatnia część to szlifowanie, przypominające ostrzenie kosy; w czasie tego bardzo krótkiego fragmentu pieśni ptak sprawia wrażenie zupełnie głuchego. Wykorzystywali to kiedyś myśliwi, by zbliżyć się do tego, normalnie bardzo płochliwego, ptaka.

Zagrożeniem dla głuszca jest wyrąb lasów w okolicach jego występowania, niepokojenie przez ludzi oraz nadmierna ilość drapieżników, zwłaszcza lisów. Gatunek jest skrajnie zagrożony wyginięciem, a jego miejsca rozrodu wymagają ustalenia stref ochronnych. Polowanie na głuszce jest w Polsce prawnie zabronione.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.

Posłuchaj głuszca

 

 
Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij