dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Gąsiorek
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Zdjęcie miesiąca – młodzież
Komentarze galerii
nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe


2017-02-26 15:32:14
to jest foluminalne


2017-02-26 09:21:47
to jest przecudowne


2017-02-25 15:02:49
super


2017-02-25 12:38:17
świetne

Gąsiorek

łac. Lanius collurio

Gąsiorek (fot. Antoni Kasprzak)Najmniejsza nasza dzierzba, ptak nieco większy od wróbla. Ma mocny, na końcu hakowato zakrzywiony dziób. Samca wyróżnia podłużna ciemna plama biegnąca od nasady dzioba, przez oko, aż na boki głowy, zwana maską.

Gąsiorek jest wytrwałym wędrowcem. Zimę spędza w Afryce, na sawannie. Tam, podobnie jak u nas, przesiaduje na gałęzi, wypatrując zdobyczy. Żywi się głównie owadami, ale potrafi też polować na gryzonie, niewiele mniejsze od siebie. Część ofiar przenosi i nadziewa na kolce krzewów lub drzew albo wciska w rozwidlenia gałązek.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.

Posłuchaj gąsiorka

 

 
Dodaj do:   Dodaj do facebook.comFacebook
© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij